И Изпълнителния директор на агенцията по лозата и виното се оказа агент на Държавна Сигурност (ДС)!  Красимир Коев, роден през 1971г.  е работил за бившата Държавна сигурност под агентурния псевдоним Зорге. Това стана ясно днес, след като комисията по досиетата обяви резултата от проверката на държавната агенция. Роденият в Ямбол експерт е специализирал след това и в Държавния департамент на САЩ, сочи справка на Фермер.БГ в службите.

 

Коев стана изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното, след като зае мястото на Росица Горанова, освободена от длъжността със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Коев, който заема поста от август 2009 г., е бил вербуван като агент Зорге през декември 1989 г., броени месеци след като е навършил 18 години. Според данните, изнесени от комисията по досиетата, той е сътрудничил на Софийско градско управление на МВР по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. През 1990 г. обаче, когато БКП предприема чистка на досиетата, материалите за агент Зорге са унищожени с протокол.

Комисията по досиетата е проверила общо 27 ръководни служители в агенцията по лозата и виното. Освен Коев като сътрудник на ДС е разкрит и Весел Етугов (1953), главен секретар на агенцията през периода юни 2008 г. - август 2009 г. От 1977 г. той е работил като щатен служител в Първо главно управление на ДС (разузнаването), 04 контраразузнавателен отдел.

Изпълнителната агенция по лозата и виното е създадена със Закона за виното и спиртните напитки, приет през 1999 г. Тя осъществява контрола по спазването на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки по отношение на лозовите насаждения, гроздето, предназначено за производство на вино, продуктите от грозде и вино и вината.