"Добрата и обилна реколта ще даде възможност на земеделските производители да реализират висока печалба, да обновят техниката си и да купят качествено зърно за засяване за следващата реколта", заяви министър Мирослав Найденов по време на ритуалното зажънване в ломското село Сталийска махала.

 

Земеделския министър зажъна символично със зърнокомбайн John Deere от Търговищката фирма Агротрон-М.

 

Найденов допълни, че "добрата реколта ще докаже, че професията на земеделския производител е престижна и вероятно в бъдеще повече хора ще се насочат към нея."

 

Тазгодишната реколта от пшеница ще е с най-добро качество от 20 години насам, количествата са в рамките на миналата година и ще стигнат както за вътрешния пазар, така и за износ като цената на хляба се очаква да остане на сегашните си нива, заяви още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

Несъмнено тази година ще ядем най-добрия хляб от години насам, каза агроминистърът. По думите му глутенът в прибираното сега зърно е в рамките на 25-30 единици, според лабораторни изследвания, и това е отлична предпоставка за качествен хляб. Това означава, че в хляба през тази година няма да има изкуствени примеси и добавки, които се слагаха досега заради лошото качество на добитата в предишните години пшеница, обясни Найденов.

 

Той припомни, че през февруари прогнозите за добива на пшеница са били много лоши, но те са опровергани - вместо два милиона тона зърно се очаква да бъдат получени 4.1 милиона тона зърно. Това ще гарантира зърнения баланс на страната, за който са необходими 1.5 милиона тона, и ще позволи на производителите да изнасят зърно в чужбина, обясни Найденов.

 

Той отново заяви, че няма основания за вдигане на цената на хляба. "Няма да има нова цена на хляба. Там, където се е появило повишаване на цената, то по-скоро е пробване на пазара", обясни Найденов .

 

След като цената на пшеницата не се покачва, а тя е основен компонент при производството на хляб, то няма основание и цената на хляба да се повишава, допълни агроминистърът. Според търговци обаче цената на зърното, която сега варира около 37-38 ст./кг., ще се повичи поне с 1-2 ст. "Търговци и производители на хляб ще използват високата изкупна цена на пшеницата и 100% ще се вдигне хляба", коментира Тошо Цвятков, председател на кооперация "Съгласие" в село Слатина, цитиран от БНР.

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!