Министърът съветва домакините сами да замесят Великденските козунаци.

"Имаме всички необходими продукти в магазините за това и със сигурност ще останат по-доволни" Имаме трайна тенденция за стабилизиране на цената на конвенционалните яйца от т.нар. свободни кокошки - около 30 ст., и за агнешкото месо - около 12 лв. за килограм, при 6 лв. кланична цена. Това каза днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в гранд хотел "София".

Таванът на агнешкото не трябва да надвишава 15-16 лв., добави той към коментара си за ръста на цените на най-традиционните за Великден продукти. Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) ще засили проверките по празниците с цел пресичане на спекулата. Найденов предупреди, че заловените нарушители ще бъдат санкционирани много строго. Според земеделския министър е крайно време България да стане нормална държава, в която преди празниците цените да падат вместо да се вдигат. още по темата На Великден българските яйца щели да са от най-евтините в Европа.

По думите му последната Коледа е била първата, в която се е случило да имаме нормални цени. Тези, които заложат на нормалните цени, ще спечелят повече, защото ще увеличат оборота си, посъветва производителите и търговците той. Днес Найденов участва в кръгла маса на тема "Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня". По време на събитието той коментира, че бракониерството е най-големият бич за българската гора и изрази надежда, че с промяната в Закона за горите и опазването на дивеча ще може да се противостои на тези набези. Измененията увеличават правомощията на горските стражари за по-голяма ефективност при борба с бракониерите.

Преди два дни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че през последните две седмици цената на яйцата пада и вече е 0,29 лева за брой. От комисията припомниха, че в средата на февруари започна рязко поскъпване на яйцата, като през първата седмица на март бяха достигнати пикови за последните години стойности - 0,33 лв за брой. В края на март АП предупреди, че Великден в Европа е застрашен от недостиг на яйца. Тази година производството им е засегнато от изискванията на ЕС за по-големи клетки, предлагащи по-добри условия на кокошките.