Ако не започнем да жънем до дни, пшеницата ще започне да покълва на полето. За това алармира пред Фермер.БГ Мирослав Иванов, зърнопроизводител от региона на Враца, който отглежда 22 хил. дка.

 

Г-н Иванов, Северозападна България, в това число и Врачанския регион, са едни от най- засегнатите от проливните валежи през последните месеци.Какво е състоянието на посевите в монента, как върви жътвата?

В момента жътвата не върви, защото има много дъждове. От месец април до сега са паднали над 720 л./кв.м., което е нормата за две години. Ние се радваме, че специално тук в община Криводол, ни опазиха от градушки. Площадката в Криводол за сега се справя и падат само дъждове, градушки нямаме. Но в Монтанско, Видинско и около Бяла Слатина имаше градушки, които унищожиха много посеви. В момента не можем да жънем Всичко на всичко сме жънали три плътни дни и два следобеда, защото всеки ден вали и посевите полегнаха, качеството вече се разваля. Ако продължи така още една седмица, зърното ще покълне.
 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 


 

Става въпрос за пшеницата, нали?

Да специално за пшеницата. В нашия регион все още има неожъната рапица, което също е голям проблем.

 

Какво е състоянието на пролетниците?

Пролетниците са в добро състояние на този етап, защото има температури, има влага. Те вървят добре за разлика от есенниците, повечето от които трябваше вече да сме прибрали.

 

Днес отново времето не позволява да се жъне, прогнозата е, че през следващите дни дъждовете ще продължат. Какво ще правите от тук насетне?

Единствено, да чакаме да се оправи времето и колкото може по-бързо да приберем реколтата.

 

Как върви обследването на пропадналите площи от ДФЗ?

Който е подал сигнал до фонд Земеделие, минават на проверки, правят се протоколи за унищожени площи - зависи 30%, 40%, 50% колко са пропаднали и това е. Ако има някаква компенсация ще бъде добре, но не сме сигурни как ще бъдат нещата.

 

Миналата година имахте ли пропаднали площи, там все още не са изплатени средставта?

Не, специално в нашия регион не сме имали пропаднали площи, миналата година беше нормална.

 

С цените на зърното как стоят нещата във вашия регион – търсенето, предлагането. Удовлетворяват ли ви тези цени?

На този етап нямаме достатъчно ожънати площи, за да имаме зърно на склад, но първо „тръгна“ рапицата. Цените започнаха да падат – борсовите цени, защото всичко е свързано с борсите. Също пшеницата варира от 250-260 лв за тон до 300 лв за тон, което на фона на всички природни бедствия не е добре. От колеги чувам слаби добиви, а като няма добив няма и цена и ще има фалити.

 

Като цяло една много трудна година за зърнопроизводителите. Можем ли да обобщим?

Аз от 10 години се занимавам със земеделие, но като тази година не сме имали, отвратителна година!

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!