В Грузия съществува мед, който е на 5000 години, а страната разполага даже със своя собствена древна порода пчели.
 
 
Местните фермери казват за нея, че тя е най-миролюбивата в света. Производителите във високопланинския район получават помощи от Европейския съюз, за да разгърнат своите пчелини в тези уникални природни условия, пише ru.rfi.fr.
 
Ora et Labora е малък пчеларски кооператив в околностите на град Вини. Това име е познато на археолозите от целия свят. Мястото е на 40 км от Кутаиси и някога там е бил центърът на Колхида. Типичен южен град, където започва предчувствието за море.
 
Къщите са малки, но имат градини. Черешовите дървета вътре са се огънали под тежестта на плодовете. Двама местни стопани са решили да обединят своите кошери. Единият от тях е свещеникът Пьотър.
 
„По-рано имах четири кошера, а Звияд имаше два. Така започнахме. Сега двамата заедно имаме 200 кошера. На третата година от нашата работа получихме грант от ЕС. Тези пари ни дадоха огромен тласък. Дотогава имахме не повече от 50 кошера. Сега се опитваме да ги увеличим, като се стремим в края на годината да станат 300-350. Много хора вече знаят за нашия кооператив. Макар и бавно, ние се развиваме, защото имаме мотивация. Аз имам синове, които виждат, че ако човек работи, може да спечели. Те също имат стимул. Цялото пастство разбира това“, разказва свещеникът.
 
Кооперативът е един от първите пчеларски стопанства, които преминават от занаятчийско към промишвено ниво. Отец Пьотър и председателят на кооператива Звияд Саникидзе смятат, че само по този начин е възможно продукцията им да достигне европейския пазар.
 
Много хора в Западна Грузия имат по два-три кошера, но помощта от Брюксел по програмата за подкрепа на предприемачите European Union’s ENPARD Programme е променила живота на малкото стопанство.
 
С парите кооперативът купил оборудване и автомобил. Производството е разположено в две неголеми помещения, но позволява да се обслужват не само членовете на кооператива, но да се обработват и питите, които носят съседите. „Тези хора могат да ни платат с пари или да оставят част от меда“, обяснява Звияд прилагания икономически модел.
 
Двата основни вида мед, които кооперативът предлага на пазара са кестенов и акациев мед. За съжаление, през последните 20 години горите в района са били подложени на голямо изсичане. Засега пашата е достатъчна за пчелите, но за да успеят да покрият европейската квота за грузински мед – 1500 тона, кооперативите трябва да създават по-големи обединения.
 
 
Едно от основните неща, с които се занимава стопанството, е селекцията и отглеждането на пчели майки, а в центъра на Вини ще бъде отворен магазин за мед, прополис и всякакви пчелни продукти.
 
„Предстои ни да започнем да отглеждаме малини, защото в нашите гори и градини винаги са растели малини“, чертае бъдещето стопанинът. За тази цел отново ще разчитат на европейски грант.
 
Чували ли са местните стопани за масовото измиране на пчели в Европа и в Северна Америка?
 
„О, да. При нас това беше отдавна“, казва Гия Иоселиани, който от ученик се занимава с пчеларство, а днес е 55-годишен. Причината, според него, са пестицидите.
 
Грузия е страна, която има не само свой уникален мед, но и даже собствена конвертируама порода пчели. Продукцията е много подходяща за износ – както във вид на мед, така и самите пчели кавказка порода.
 
„Те са най-миролюбивите“, горд е Гия. Това не са просто легенди. Тези пчели са описани в справочниците по пчеларство и за характера им там се казва, че те наистина са най-кротките.