Пчеларска ферма Илиеви е изцяло семейна ферма, в която работят три поколения пчелари. Според Мирана Илиева добрата грижа за пчелите е основната задача за пчеларя.

 

Мирана Илиева


Г-жо Илиева, каква е равносметката ви за изминалата пчеларска година?
Годината започна много зле, с много сериозни загуби. В нашата пчеларска ферма никога не сме имали повече от 5% загуби на пчелни семейства, но тази година наистина положението беше трагично. Негативната картина се допълва от сериозните кражби – единият от пчелините ни беше напълно обран. След трудното начало, обаче, пчелите някак намериха сили и в края на сезона дадоха много мед. Успяхме да възстановим и загубата на пчелни семейства и към момента мога да кажа, че пчелините ни са в перфектно състояние – добре захранени са, кошерите са пълни, имат много прашец и пило. Да се надяваме, че следващата пролет няма да имаме загубите, които имахме през 2013 г.

 

Какво е качеството на добития мед?
Количествено тази година медът, както казах, беше повече в сравнение с минали години. Качеството е отлично, а видово медът е много разнообразен. Падналите през юни и юли дъждове дадоха глътка въздух и на пчелите, и на пчеларите, защото има ли вода, има и нектар, прашец и мед.

 

Адекватни ли са изкупните цени?
Българският пазар е много свит. Причините са разбираеми – никога няма да приема за факт, че българинът не обича мед. Просто хората нямат възможност да си купуват. От друга страна, цената на меда у нас много ниска и не е адекватна на положения от пчеларите труд. За съжаление, ние, българите, като че ли живеем с по-различна от другите нагласа и когато „калкулираме“ не включваме труда си. За нас най-важното е работата да върви добре, но когато трябва се „тегли чертата“ някак забравяме графата труд.

 

Само добив на пчелен мед ли е пчеларството?
Надявам се да не прозвучи твърде патетично, но пчеларството е най-вече духовно преживяване, философия. Ние, пчеларите, ежедневно се учим от пчелите, защото това е необятна сфера на познанието. Също толкова необятни са възможностите за работа с пчелните продукти. От няколко години разработваме различни пчелни продукти в собствена лаборатория. Имаме богат асортимент и ако има трудности, то те са свързани с това, че при нас всичко се прави на ръка и е трудно да задоволим като количества изискванията на клиентите.

 

Какви са очакванията ви за следващия програмен период? От една страна за пореден път секторът готви протести заради неадекватно финансиране, но от друга – в новата ОСП се очаква малките стопанства и семейното земеделие да са акцент?
Ние сме точно семейна ферма и то от три поколения насам. Не мога да коментирам политически решения. За мен по-важното е, че наистина работим като семейна ферма, в работата активно участват и децата, и внуците ни. Пчеларството не е бизнес, от който се забогатява. Но когато се занимаваш с пчеларство, няма да останеш гладен, ще си здрав – няма по-ценно от това. Да, финансово подпомагане ще помогне да работим по-спокойно, но не това е най-важното. Като цяло пчеларските програми са добър начин за подпомагане на сектора. Веднага, обаче, идва проблемът, че много малко пчелари успяват да получат финансиране по пчеларската програма. През 2011 и 2012 г. участвахме, за тази година не успяхме да стигнем до средства. Но това по никакъв начин не означава, че не сме се погрижили за пчелите – и по отношение на подхранването, и по отношение на всичко необходимо за едни здрави пчелни семейства. Това е отправната точка в нашата философия като пчелари – пчелите трябва да се чувстват добре и да са здрави, за да има и добри добиви от мед.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!