Постигането на зелените цели не може да се осъществи единствено чрез ОСП, заяви земеделският ни министър по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие в Брюксел, цитирана от пресофиса на повереното й ведомство. 

България подкрепя доброволния таван

По думите й двете стратегии – „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие, следва да бъдат включени в по-голям пакет от законодателни инициативи и механизми на европейско ниво и в съответните държави членки.

Тя подчерта, че липсва оценка за въздействието им върху икономиката, което забавя процеса по приемането на стратегическите планове. За земеделските производители е важно да са ясни правилата за следващия програмен период, които да им гарантират сигурност и предвидимост. 

„Всичко останало можем да го надграждаме и прилагаме в общото национално законодателство“, допълни ресорният министър.

Според нея одобрението на Националния стратегически план трябва да стъпва единствено на правно обвързващи документи. Това би улеснило държавите членки да имат ясна и публична процедура по приемането им. 

Към момента у нас са разработени и дискутирани с бранша над 50 проекта на интервенции, които да се прилагат след 2022 г. Крайният облик на самия Стратегически план зависи от триалозите и финалното европейско законодателство.

Земеделският министър припомни, че през изминалата година страната ни успя да запази на ниво ЕК Преходната национална помощ и размера на обвързаната подкрепа, който е 13+2. Дали обаче те ще залегнат и във финалното европейско законодателство, скоро ще стане ясно. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg