След като не успяхме да спазим официалния краен срок на Брюксел за предаване на Стратегическия ни план, най-вероятно това ще стане в края на февруари или март. Това обяви министърът на земеделието Иван Иванов пред ресорната комисия на Народното събрание.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Въпреки че по-голямата част от интервенциите, които ще се прилагат от 2023 г., вече са разгледани и то по няколко пъти от Тематичната работна група, предстоят още заседания. Нещо повече, възможни са промени, ако заложените правила за фермерите се разминават с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение. 

През следващата седмица министърът започва поредица от срещи с браншовите представители, за да дискутират финалния вариант на плана. Предстоят едни от най-спорните теми по отношение на таваните и субсидиите.

„Позицията на министерството ще стане ясна след срещата с браншовите организации. В коалиционното споразумение е записано точно, ясно и конкретно – 100 000 евро таван на плащанията. Ние сме длъжни да изпълняваме ангажиментите, записани в него“, коментира земеделският министър пред журналисти.

Предстои да бъде представен и проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. Идеята ще бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет.

По време на заседанието в парламентарната Комисия по земеделие народните представители се запознаха с неговия екип и разпределението на ресорите на заместник-министрите.

Стефан Бурджев

Неговите ресори са „Животновъдство“, „Идентификация на земеделски парцели“, „Държавни помощи и регулации“, „Морско дело и рибарство“, „Обща политика в областта на рибарството“, „Поземлени отношения и комасация“. Ще отговаря и за Изпълнителната агенция по лозата и виното. 

Иван Христанов

Той ще отговаря за дирекциите „Растениевъдство“, „Биологично производство“ и „Директни плащания“. В неговия ресор са й Селскостопанската академия, Изпълнителна агенция по горите, БАБХ и Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.

Момчил Неков

Той ще председателства Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика (ОСП), отговаря за Програма за развитие на селските райони (ПРСР), за европейската координация и международните отношения, пазарни мерки и организация на производители и политиката по агрохранителната верига.

Атанас Добрев

Той ще наблюдава работата на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, „Напоителни системи“, частта държавни горски предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.