За първи път България ще усвои годишния си максимален бюджет за подкрепа по de minimis, заяви земеделският министър Десислава Танева за Монитор. 

Вижте колко ще дава ДФЗ на фермерите за 2021 – 2023

Тя припомни, че до края на годината фермерите трябва да получат още над 1,1 млрд. лв. През тази година средствата за тях са с 400 млн. повече заради допълнителния пакет от мерки.

Земеделският министър отново изреди какво е свършено до тук като извънредно подпомагане в условията на пандемия – de minimis за растениевъди и животновъди; държавна помощ за подобрение на ликвидността; de minimis за кланици за изкупуване на агнета покрай Великден и на преработватели на плодове и зеленчуци. 

„Обявихме и няколко приема според реколтирането на съответния вид първична земеделска продукция. Помощта за преработка на плодове и зеленчуци също има перспектива, тъй като поставихме изискване заявителите да изкупят и преработят повече от предходната година от регистрирани стопани“, обясни ресорният министър.

Тя не пропусна да спомене и допълнителните мерки за стопаните заради сушата освен финансирането по de minimis. Статистиката сочи, че най-засегнати са земеделците в Източна България. Средният спад на добива на пшеница е около 19%, при слънчогледа – с -12%, царевица – с -28%. 

„Предоставихме общо 18,1 млн. лв. по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи и de minimis. Ще разплатим всички дължими суми до края на 2020 г. Освен това бяха завишени бюджетите на мярката за нисколихвено кредитиране за семена и торове и към днешна дата общо 5 млн. от отпуснатите 15 млн. лв. ресурс са заявени от тях“, изрежда земеделският министър. 

Освен това ЕК позволи на страната ни да прехвърли 70 млн. евро от ПРСР 2021 в Кампанията за директни плащания 2020. Това ще ги увеличи с близо 9%, а амбициите на Фонда и Министерството е плащанията да се случат навреме, а за СЕПП – дори и по-рано. Засега обаче има забавяне по индикативния график, не спират да се жалват фермери пред Агри.БГ.