Има ли анализ за загубите на секторите и с колко са се увеличили разходите им заради COVID пандемията? На този въпрос трябваше да отговори министърът на земеделието Иван Иванов по време на блицконтрол в Комисията по земеделие в Народното събрание. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Досега такива анализи не са правени. Анализите ги правихме в моя кабинет шест-седем души директори на дирекции и изчислявахме само и единствено на база разходи. 
Това обобщи Иванов пред депутатите като обясни,че за да може министерството да оправдае необходимите за нотификация суми, то трябва да представи пред Европейската комисия данни от официална статистика - в случая НСИ и САПИ.

Анализите на министерството за разходите на земеделските производители, породени от COVID кризата стъпват именно на база на данни от двете статистики. 

“Тук настъпва и неразбирателството със земеделските производители, защото те твърдят, че имат повече разходи”, обясни министърът. От бранша са категорични - както Агри.БГ писа, че данните, които се представят от НСИ И САПИ не отговарят на истината, каза още той. 

Министърът не спомена пред депутатите, че от бранша твърдят, че данните на НСИ и САПИ не отговарят на съотношението на представените ставки, а не че има други данни за разходи. 

„Няма логика да дадем 72 лв./дка за домати, 78 лв./дка за зеле, моркови… и 125 лв./дка за рози, при положение че от представените таблици от САПИ се вижда, че разходите при плодовете за година са се увеличили с 447,93 лв., а при розите - с 245,91 лв. По данни от агростатистиката, които са малко по-различни от предоставените ни вчера, през 2021 г. производството на домати намалява с 27,9% на годишна база, а при корнишоните – с 27%. При домати, корнишони, патладжани имаме намаление 600-800% на площите и производството”, обясни Мариана Милтенова часове по-рано пред репортер на Агри.БГ. 

 

Затова, по думите на министъра, от аграрното министерство, заедно с колегите им от финансовото ведомство, настояват COVID помощите да се изплащат само срещу финансови документи колко са се увеличили разходите на съответния земеделски производител.

По-конкретно -  документи, доказващи разходите за последното тримесечие на 2021-а година.  

“Поставени сме в Параграф 22, защото срещу това ние срещнахме сериозен отпор. Заявиха ни, че изобщо няма да ни дадат никакви документи и че няма да кандидатстват. 
Това е начинът да разберем колко са разходите, за да актуализираме анкетните карти. 

Ние ги поканихме да седнем отново на масата и да разговаряме, те да ни представят документи за разходите. Ако това не стане, ще бъдем принудени отново на база на статистиката да отпуснем помощта. Вчера ни беше заявено, че ще има протести, ще излязат на улицата. Това ни поставя в много неудобно положение”, каза министърът и даде пример с кандидатстването по мярката “60/40” - по-която впрочем земеделските производители не бяха допуснати да кандидатстват, където са представяни документи за увеличени разходи. 

“Но със земеделските производители очевидно нещата стоят по малко по-различен начин. Те не желаят да предоставят такива документи”, обобщи министър Иванов и добави: 

“Тази помощ е за покриване на разходи вследствие от COVID кризата, но освен от НСИ и САПИ ние не можем да вземем друга информация. Иначе ще има изкривяване, защото различните земеделци получават различни търговски отстъпки и цени. Малките купуват на една цена препаратите, а големият - на друга, а ние нямаме правомощията да даваме осреднена стойност". 

С решение на Управителния съвет на ДФЗ стана ясно, че кандидатстването по COVID помощта ще става от 21 април до 20 май, като се очаква да се натъкмят указанията - т.е. не се знае още дали стопаните ще трябва да доказват разходи и какво ще правят тези, които се водят дребни и не водят счетоводства и не пазят фактури. 

Бюджетът на помощта е в размер на 143 500 000 лв., от които 111 500 000 лв. са осигурени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и 32 000 000 лв. допълнителен ресурс, който ще бъде осигурен с Постановление на Министерския съвет.