Министерството на земеделието не е Прокуратурата, за да се самосезира. Затова действаме по официален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) с посочени евентуални места, където се съхранява нелегално зърно от Украйна. Разпоредил съм проверка, съобщи земеделският министър в оставка Иван Иванов за bTV.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Фитосанитарен контрол обаче ще бъде направен само на посочените от Асоциацията места. В проверяващите екипи ще участват и служители на БАБХ.

„До 4-5 дни тези обекти трябва да могат да се обиколят и да се вземат проби, които да се изследват в лаборатория. Резултатите ще бъдат оповестени публично и ако има разминаване от българските стандарти, ще бъдат предприети необходимите мерки“, обеща Иван Иванов.

Той припомни, че Европейската комисия прие дерогация на регламент, с който позволи зърното от Украйна да се освободи от мито и фитосанитарен контрол, за да може безпрепятствено да стигне в цяла Европа и да задоволи търсенето. 

Министърът: В момента единственият орган, който контролира вноса на пшеница и слънчоглед от Украйна, е Агенция „Митници“.

„За съжаление, по информация на нашите производители в България влизат сериозни количества, които подбиват цената на нашето зърно. Но, от друга страна, това ще се отрази на потребителите, тъй като тези, които произвеждат хляб, ще купуват пшеница на по-ниска цена. Но това са пазарни елементи, които ние не можем да контролираме“, заяви Иван Иванов.

Той за пореден път увери, че реколтата от есенниците ще бъде като миналогодишната и с много добро качество. Количествата ще са достатъчни за вътрешно потребление и за износ.