"Фуражната царевица и фуражното жито, които предстои да бъдат закупени от държавата, ще се продават на преференциални цени на животновъдите, посредством механизъм, свързан с обвързаната подкрепа." Това обяви земеделският министър Иван Иванов пред представители на сектора по време на заседание на Комисията по земеделие.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Той не даде повече подробности, но от думите му стана ясно, че тепърва ще се изработва механизъм "как да бъдат доказани количества, които са необходими на всеки един животновъд, на цена, която той наистина може да си позволи".

Представители на говедовъдния, птицевъдния и свиневъдния бранш отправиха запитвания и как ще се гарантира качеството и безопасността на изкупените от държавата фуражи при тяхното съхранение и транспорт, „защото при животновъдите от голямо значение са микотоксините”, уточни Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Сформирани са екипи от Министерството на земеделието, Агенцията по храните, ИАСАС и ОДЗ-тата, които ще вземат проби на място от всяка партида, която ще бъде закупена от държавата както за хлебна пшеница, така и за фуражно зърно”, увери Иванов и заяви, че има достатъчно фуражни наличности в страната към този момент.

Земеделският министър още веднъж обобщи, че няма заплаха за продоволствената сигурност и държавата изкупува зърно за предстоящите 13 месеца до следващата реколта. Отново не стана публично ясно на какви точно пазарни цени ще се изкупува то, а частта на заседанието с подробностите за интервенциите и механизмите, предприети от държавата, беше засекретена.