Заради пандемията от COVID-19 подпомагането за сектор „Земеделие“ е с 400 млн. лв. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, която заедно с премиера посетиха кравеферма в Пловдивско.

ДФЗ преведе над 70 млн. лв. по COVID 1

Тя припомни, че по трите направления на извънредната мярка 21 са отделени общо 106 млн. лв. На 16 октомври част от тези пари – малко над 70 млн. лв., вече са дадени на почти 30 хиляди стопани по подмярка COVID 1. Останалите 25 млн. лв. ще бъдат изплатени на бенефициентите, кандидатствали чрез инвестиционните мерки на ПРСР, след административни проверки.

Плащанията по второто направление – COVID 2, с общ бюджет 5,5 млн. лв. също тепърва предстои. Ако общо са заделени 106 млн.лв., значи би трябвало по третата подмярка COVID 3 за малки и средни предприятия и признати групи и организации на производители да останат 7 млн. лв.

„Има нова мярка на стойност 1,5 млн. лв. за телета за угояване. Тя е от август до ноември за телета, които са угоени и продадени на кланица. Всеки животновъд може да получи по тази мярка по 150 лв. на теле. Това е допълнителна мярка от миналата седмица. За първи път се прилага. Телето трябва да е от 6 до 12 месеца“, уточни Десислава Танева, цитирана от Агенция „Фокус“.

Друга линия, по която сектор „Земеделие“ ще получи още, е благодарение на възможността за прехвърляне на 140 млн. лв. от ПРСР 2021 към директните плащания на Кампания 2020. 

Планът на Министерството е до декември 1,7 млрд. лв. да са по сметките на фермерите.

„От другия петък започваме първите плащания по Кампания 2020 с преходната национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1)“, обяви земеделския министър.

Справка в календара показва, че би трябвало животновъдите, кандидатствали по тази схема, да получат първия си транш на 23 октомври. Междувременно вече са ясни и ставките – за говеда е 170,92 лв., а за биволи – 299,11 лв.

Със заповед на земеделския министър е обявена и ставка от 37,93 лв. за едно допустимо за подпомагане животно по Схемата за преходна национална  помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3). На 9 октомври в ефира на bTV Десислава Танева обяви, че като дата за плащане се спряга 26 октомври.