Предстои да установим точния процент на земеделските производители, които работят на светло, и тези, които са в сивия сектор, увери земеделският министър Иван Иванов в интервю за „Марица“.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Един от начините това да се случи е чрез механизма, предложен от ЕК, за обезщетение на земеделските производители до 35 000 евро. В следващите няколко седмици България трябва да разработи начина и средствата, които са необходими за такъв тип държавна помощ. 

За целта стопанствата ще бъдат разделени на малки, средни и големи, за да се определи кой какви средства трябва да получи. В процеса на селекция и изискването на определени документи ще стане ясно кои стопани са в сивия сектор и кои в реалната икономика, допълни ресорният министър.

Агнешко месо

 

Не може да се наложи абсолютна забрана за внос на агнешко месо от Македония, обяви земеделският министър. По думите му е имало случаи да се внасят македонски агнета през Румъния, но те са били за реекспорт.

Данни на министерството сочат, че към момента родната продукция не е достатъчна за задоволяване на вътрешните нужни. Иван Иванов увери, че делът на българско агнешко месо на пазара ще е максимално голям – около 60-70 %, и ще покрие произведеното тук. 

Виртуални стада

 

Продължават сериозните проверки във фермите, които се извършват съвместно от екипи на ДФЗ, БАБХ и областните дирекции по земеделие. Целта е да се установи начинът, по който се отглеждат животните, разходооправдателните документи, наличието на животни. 

„Напоителни системи“ ЕАД 

 

Тази година дружеството получи пълния обем на средствата за противодействие на вредното въздействие на водите. Това ще позволи преструктуриране, така че да може само да извършва ремонти на диги и съоръжения. 

Министърът припомни, че са прекратени договори за 108 млн. лв., които щяха да доведат до поне 25% финансова корекция на „Напоителни системи“. През месец май ще бъде одобрен прием, по който „Напоителни системи“ ще кандидатстват и ще си изберат изпълнители, за да могат да рехабилитират напоителната система.

Закон за браншовите организации

 

Изработването на закона е възложено на работна група и на външни консултанти. До месец и половина той би трябвало да бъде готов и предложен за обществено обсъждане. 

Кадрови промени

 

В скоро време би трябвало да бъде назначен четвърти зам.-министър с ресор гори на мястото на освободения Атанас Добрев. Относно кадровите промени в ДФЗ министър Иванов уточни, че единият зам.-директор е напуснал доброволно, а освобождаването на другия е решение на премиера.