Нямаме индикатори за продоволствена криза. Прибраното количество зърно надминава многократно нуждите на страната, а производството при млечните продукти е стабилно, но цените растат. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на нов административен център на Общинска служба „Земеделие“ – Асеновград, обслужващ и община Лъки. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

По думите му това е общоевропейски проблем в резултат на войната в Украйна и последвалото поскъпване на енергоносители и торове.

Относно слънчогледа половината от внесените количества в момента са складирани у нас. Министър Гечев е поставил пред Европейската комисия въпроса за обща европейска солидарност заради затруднената търговия и факта, че зърнопроизводителите не са получавали подпомагане от заложената рекордна подкрепа за земеделския сектор за тази година. 

Явор Гечев: Подпомагането на земеделския сектор заради пазарните сътресения трябва да продължи и следващата година, тъй като продоволствената сигурност е водещ приоритет.

Министерството на земеделието е подготвило промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които са необходими за прилагането на Стратегическия план за следващите пет години. Тяхното приемане трябва да е основен приоритет за следващото Народно събрание, наред с бюджета и законодателните инициативи по Националния план за възстановяване и устойчивост.

На фона на военните действия в Украйна министър Гечев призна, че зърненият пазар се движи „наистина странно“, но не очаква пшеницата и слънчогледът да поскъпнат кой знае колко много.

„Има обаче затишие по отношение на търсенето и това води до разлика на реалната търговия в България и на борсата. Като че ли пазарът е доста плах – няма заявяване на големи количества до Нова година и се надяваме това да се отпуши“, каза още земеделският министър, цитиран от БТА.

По отношение цената на олиото Явор Гечев очаква това да е пикът и се надява тя да се понижи с по-масовата преработка на новата реколта и на наличностите. Министерството на земеделието няма инструменти, с които да влияе на пазара, припомни той. 

За покачване на цените на млякото и млечните продукти земеделският министър заяви, че това е проблем за потребителите в цяла Европа. Тези цени не могат да компенсират обаче загубите на земеделските производители, допълни той.