Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов е бил поканен да продължи да изпълнява длъжността и в рамките на служебния кабинет, но той е отказал. Това каза служебният земеделски министър Явор Гечев.

ЕК одобри държавната помощ от 426 млн. лв. за българските фермери

Преди дни в медиите излезе информация за водачите на листите от “Продължаваме промяната” на предстоящия парламентарен вот на 2 октомври при самостоятелно участие на партията. Христанов се очаква да води листитата в Плевен. Той участва и в предишните парламентарни избори.
Христанов беше в основата на справянето с пробелмите, разкрити от проверките на ГКПП “Капитан Андреево” и последвалите скандални разкрития. 

Гечев посочи, че изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов също щял да се “вписва в политически листи”, което пък означава, че вероятно за поста му вече се обмислят нови хора.

Работата в агенцията няма да спре или тази политика на защита на държавността ще продължи категорично”, посочи служебният министър пред bTV.
Гечев посочи, че има нужда от “повече експертиза и по-малко PR” по въпроса за проблемите на турската граница. Той каза, че в следващите месеци се очакват трайни резултати по казуса.

Министърът обяви и че още днес - 17 август, ще издаде заповед, с която ще бъде спрян износът на дърва за трети страни. Причина за решението му е дефицитът на дървен материал.

Той подчерта, че търсенето на дървен материал заради цените на горивата е нараснало три пъти. От там идва и засиленият интерес, което налага първо покриване на вътрешните нужди и чак след това изнасяне на дърва за трети страни.

"Вчера се видях с два от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план и ще намалят количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на населението", допълни Гечев.