За една година интензитетът на разпространение на Африканска чума по свинете (АЧС) у нас е спаднал наполовина, обяви Десислава Танева по време на онлайн среща с министрите на земеделието на ЕС. 

Модул „Лов“: Как се проверяват проби през телефона

България подкрепя позицията на Чехия и Полша да се намали административната тежест, свързана с мерките, и съфинансирането и възстановяването на разходите по заболяването, направени от държавите членки.

Министър Танева призова Европейската комисия да даде възможност да се прилага дерогация и при АЧС. Това може да стане чрез новия европейски Закон за здравеопазване на животните.

,,Стопанствата, които са с гарантирана биосигурност в инфектираната зона, да не попадат под общите рестрикции за забрана за движение на животни и стоки“, коментира земеделският министър. 

Освен опростяване на административните мерки страната ни настоява за повече яснота и точен срок за реимбурсирането на средствата, които се дават за превенция и спешни мерки за борба със заразата.  

По време на срещата ресорният министър отново предложи държавите членки да могат да прилагат частично метода „стемпинг аут“. 

„Когато се установи болно животно, то да бъде унищожавано заедно със животните, които са контактни с него само в обхвата на обора, на територията, на която е установено заболяването“, уточни Десислава Танева. 

Това трябва да бъде възможно, при условие че всички страни членки имат надградени мерки за биосигурност на най-високо европейско ниво. 

По думите й трябва да бъде взето законодателно решение да се промени режимът на рестрикции в трите вида огнища – индустриални ферми, лични стопанства и дивата природа. 

Министър Танева припомни, че тази година прилагаме План за превенция, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС в България. 

„Той включва различни мерки за финансиране, както и нормативни и законодателни изменения в посока подкрепа на биосигурността на фермите“, допълни земеделският министър.