Тази година България очаква рекордна година за реколтата от пшеница, посочи служебният министър на земеделието Христо Бозуков пред Bloomberg TV.

Преотстъпен данък за фермери - кой, кога, как?

По данни на ресорното министерство до края на месец юли са ожънати около 96% от площите. Очаква се да бъдат прибрани около 7 млн. тона. Два месеца по-рано, по време на церемонията по зажънване в Плевенско на 1 юни, ресорният министър направи първи прогнози, но в размер на 5,7 млн. тона – 5,8 млн. тона. 

За сравнение миналата година пшеницата достигна едва 4,7 млн. тона. Тази година се очертава среден добив от около 600 кг/дка при 392 кг/дка за 2020 г. 

Христо Бозуков: Най-високите средни добиви са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново.

Земеделският министър изрази надежда добрата реколта у нас да не се отрази негативно на цената на зърното. В Европа тя се формира обикновено от производството в Черноморския регион, главно в Украйна и Русия. 

„Резултатите от тяхната реколта стават малко по-късно известни, така че нашите производители имат предимството да продават на сравнително висока цена към момента“, коментира Бозуков.

Той цитира данни, според които средната цена за месец юли е 349 лв./тон при средна цена от 314 лв./тон за предходната година. Много зърнопроизводители обаче разполагат със силози и се надяват на по-висока цена. „Няма опасност обаче за зърнения баланс на България, който е около 3,5 млн. тона“, увери Христо Бозуков.