Стратегическият план ще бъде завършен в срок и внесен в ЕК до края на месец февруари. Той е една изключително приятна изненада за всички земеделски производители за следващия 5-годишен период по отношение на финансирането, особено в частта с националното съфинансиране. Това увери земеделският министър Иван Иванов пред журналисти. 

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

На специална пресконференция относно обезпечаването на населението с дърва за огрев се опитахме да зададем допълнителни въпроси, които пряко засягат работата на земеделските производители. Уви, отговорите, които получихме, не ни дадоха нова информация за размисъл.

На въпроса окончателно ли е решението картофите за консумация да излязат от обвързаното подпомагане, земеделският министър обеща, че се прави всичко възможно, за да се убеди ЕК в обратното.

„Това не е национален проблем, а европейски, който се коментира с ЕК не само у нас – картофите да останат като продукция, която се подкрепя с европейски средства“, обясни лаконично Иванов вече известни факти.

За евентуалната подкрепа във връзка с увеличението на минималния осигурителен доход, за който той спомена преди дни в телевизионно интервю, отново не разбрахме нищо повече. „Ще я представим на отделна пресконференция, защото в момента се разработва подобен модел“, уточни министърът.

Отдавна разбрахме вече, че всички средства по Ковид мярката ще бъдат разплатени до края на юни. На въпроса ни какъв е оптимистичният вариант това да се случи по-рано, пак чухме заучения отговор:

„Трябва да се приеме бюджетът, знаете какъв е механизмът. Да мине нотификацията пред ЕК и незабавно ще започне приемът и изплащането. Гарантирам ви, че екипът ще работи денонощно, за да бъдат усвоени средствата в срок“, изрецитира Иван Иванов.

По въпроса за намаляване на ДДС на храните от малката кошница и на енергоносителите на 9% не е постигнато съгласие на ниво коалиционни партньори. Той ще бъде поставен отново на дневен ред „евентуално при актуализацията на бюджета“.

Относно обещанията, че се работи за повече българска продукция във веригите, министърът не се ангажира с конкретен процент. „В момента текат разговорите с веригите. В най-кратки срокове тази информация ще бъде оповестена“, допълни министърът и ние пак оставаме да чакаме.