Имах среща с новото ръководство на ДФЗ. На директорите на дирекции им поставих за задача до края на месец юни да имаме някакви малки, макар и малки видими резултати в промяна на работата на Фонда, заяви земеделският министър Христо Бозуков в радиопредаването „Агросвят“. 

Рокади в ДФЗ: Борис Михайлов поема фонда (обновена)

„Никакви забавяния, отговаряне веднага на запитвания на бенефициенти, прозрачност в дейността и ясни критерии, по които се работи“, са били нарежданията на министъра.

По думите му основната причина за смените в Разплащателната агенция е именно забавянето на разглеждането на проектните предложения по ПРСР. 

„Това е стар недъг на ДФЗ и аз не обвинявам директно Васил Грудев, защото това е наследена практика, но, за съжаление, тя продължава“, коментира ресорният министър. 

Данните показват, че забавянето в оценката или в договарянето на подадените проектни предложения е между 3 и 30 месеца. В някои случаи това многократно надхвърля допустимите срокове. 

В хода на работата на служебния екип се е установила, че е пропусната една възможност, което не е точно грешка на ДФЗ, а по-скоро на предишното управление на министерството. Става въпрос за тези средства, които ЕС допуска по програмата за справяне с COVID-19. 

„Допуска се всяка държава членка да заяви до 2% от ПРСР. Не зная по какви причини нашето министерство е заявило 1,7%. Разликата от 0,3% изглежда малка, но във финансово отношение е 12 млн. лв., които сега биха ни били от голяма полза“, категоричен е Бозуков.

Той отново припомни, че средствата по de minimis от порядъка на 124 млн. лв. за период от три години са изчерпани. Тази година има само остатък от 1 млн. лв.

„Добрата новина е, че сме изпратили за нотификация схемата за подпомагане на розопроизводителите. По нея ще се дават около 100 лв./дка, но само за онези от тях, които са регистрирани по Закона за розата и нямат сключени договори за изкупуване на розов цвят“, уточни ресорният министър.