Агресивната ситуация в Украйна породи една от най-тежките продоволствени и енергийни кризи в най-новата история, която сега заплашва най-уязвимите страни в целия свят. Именно в тази връзка външните министри от Г-7 призоваха Русия да прекрати блокадата на украинския износ на зърно, за да предотврати голяма продоволствена криза. Това стана ясно по време на среща в Германия на 13 и 14 май 2022 г.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

В рамките на събитието стана ясно, че от Г-7 приветстват идеята на ООН за свикване на „Глобална група за реагиране при кризи по храните, енергетиката и финансите“ (GCRG).

“Геополитическият пейзаж се промени коренно. Цените на храните, горива и енергията се покачиха рязко, в съчетание с това, че Русия блокира изходните маршрути на украинското зърно. В момента светът е изправен пред влошаващо се състояние на продоволствена сигурност. А това има опустошителни последици за някои от най-уязвимите групи хора в света”, стана ясно по време на срещата.

Украйна е сред водещите световни доставчици на зърно, нарежда се на третия по големина износител на ечемик и на петия по големина износител на пшеница през 2021 г., по данни на ООН.

Именно заради това министрите се обединиха около позицията да подкрепят Украйна в поддържането на селскостопанското производство, съхранение, транспорт и преработка, както и подкрепа на Украйна и нейните регионални партньори за рестартиране на износа. 

От Г-7 излязоха с идея да се призове международната общност да създаде алеи за селскостопанска солидарност, с цел да подкрепи капацитета на Украйна да изнася своята селскостопанска продукция.

Те подкрепиха и позицията, която гласи, че е нужно на фермерите да се осигури адекватен достъп до семена, торове, горива и други селскостопански суровини. Но също така и да се преодолеят предизвикателствата при достъпа до земеделски земи, предвид въздействието на конфликта върху сигурността и безопасността.