Винаги се обсъждат всички теми, особено за de minimis. Въпросът е, че не трябва да се дават пари, когато министерството има възможност. Парите трябва да се дават, когато има нужда от тях. Това отговори служебният министър на земеделието Явор Гечев за Агри.БГ на въпрос дали се обмисля изплащането на de minimis за животновъдите, каквото е искането на този сектор.

“Работим по отношение на това максимум след месец да започнем приемането на документи и последващо изплащане на поне половината от украинската подкрепа. Когато направим всички тези сметки, след това сме казали, че ще има промяна на Стратегическия план по отношение на ставките. След това, ако се наложи -  de minimis, най-вероятно ще пристъпим и към това. Ако все още аз съм министър, разбира се. Но за да има пари в момента, обмисляме издърпването на цялата украинска помощ още сега”, обясни Гечев. 

По думите му бюджетът на мярката „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ ще бъде същият както миналата година - 426 млн. лева. И това ще са пари от националния бюджет, потвърди министър Гечев. 

Той обясни, защо ще първоначално ще бъде дадена само половината сума. 

“Знаете, че първо това ще са авансови средства, трябва да се извършат необходимите проверки, и второ - правим нова методика на изчисленията на разходите изобщо в селското стопанство - за всички куртури и за животновъдството. 

След като излязат всички технологични карти и методиката, която впоследстие ще бъде направена от Селскостопанска академия, ако трябва да има изравняване някъде по секторите, тогава ще се направият доплащанията”, каза Гечев и добави, че с кризисната помощ ще бъдат подпомогнати чувствителните сектори, които са определени от законодателството.