Страната ни очаква с около 20 % по-висок добив от грозде тази година. Прогнозира се да бъде прибрано общо 145 хиляди тона винено грозде, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието Христо Бозуков.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Ресорният министър участва в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“, собственост на семейство Зикатанови в землището на село Хърсово, община Сандански. По прогнози гроздовата реколта ще бъде с добри захарни и качествени показатели. 

За последните три месец (юни, юли и август), са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.).

Браншът ще бъде подпомогнат и чрез извънредната мярка за преодоляване на последствията от COVID-19, за прилагането на която бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

След събитието фермерите участваха в среща с ресорния министър, на която коментираха възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.