На финала на двойния си мандат като служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков сподели с Агри.БГ мнението си по актуалните за сектора теми. 
Представяме на вниманието ви разговора ни в няколко части. 

Министър Бозуков: Българските фермери трябва да се научат да работят заедно

Проф. Бозуков: Грешка ще е да се отделя БАБХ от министерството. Без контрол нещата ще са същите
 

- В началото на мандата Ви стана огромен скандал с “Напоителни системи” и управлението му. Каква е ситуацията там сега, заработи ли както трябва след като
внесохте промени?

“Напоителни системи” беше в много тежко състояние. С големи задължения - близо 27 млн. лв.,с много несъбрани вземания - около 8 млн. лв. Управлението изцяло беше под формата на еднолично дружество и очевидно е било водено съзнателно към фалит и приватизация. Доскоро не разбирах упорството на бившето ръководство, което смених, защо не иска дружеството да върви към промяна. Но при извършените промени през последния месец - от наш вътрешен одит и на ДФЗ, нещата вече се изясниха тотално - че всичко е правено за обслужване на лични интереси. 
Снежина Динева е на върха на айсберга, защото то е цяла схема. Всичко надолу е нямало възможност да се работи без нейния контрол и разпоредби. 

- Т.е. звената в цялата страна са функционирали в тази посока?

Точно. Имало е известни изключения, но те по-скоро са се стремили да се държат малко по-обективно. Но знаете, ако не изпълняваш разпорежданията, какво се получава. 

Ситуацията е извънредно тежка и хубавото е, че успяхме да формираме нов екип. Ние много разчитахме на марка 4.3, която беше спечелена от “Напоителни системи” - те спечелиха 107 млн. лв. за 26 обекта. 

И смятахме, че доста неща ще могат да се оправят, но от ДФЗ поискаха да направим предварителна оценка и се оказа, че са се явили три фирми. 

След едномесечна проверка на ДФЗ се разбра, че по начина, по който са приети фирмите, ще се налагат около 25% корекции в сумите. Това значи, че от тези 107 млн. лв. ще останат 26- 27 млн. лв. плюс задълженията от 27 млн. лв. - общата сума от задължения на дружеството ще е около 55 млн. лв. 

Нали разбирате какво означава за “Напоителни системи” - абсолютен фалит. Точно това ме убеди, че блях прав да пренасочим средствата, които бяха изцяло за дружеството към реалните земеделци и те да се възползват, вместо тези средства да потънат и да се наложи да ги връщаме. 

- А несъбраните средства започнахте ли да се събират?

Разпоредих се веднага на всички длъжници с над 1000 лв. Задължения да бъдат изпратени нотариални покани и да започнат да се издължават с предупреждението, че ще им бъдат запорирани средствата или ще бъдат дадени под съд.  
Земеделските производители са с малки задължения, големите длъжници са по-скоро големи фирми.