Разбрах, че търсите виновни. Ние също ще ги търсим. Утре имам среща с представители на министерството на отбраната и на транспортното министерство. Това каза пред засегнатите от градушката земеделски производителите в пловдивското село Ръжево Конаре министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. 

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

Той  обясни на фермерите вече известното, че забраната за изстрелването на ракетите е била заради военен транспортен самолет, който е кацал на базата в Граф Игнатиево. 

“Разпоредил съм да се опишат щетите и търсим варианти и вече сме намерили възможности да бъдете компенсирани”, каза министърът и добави:

"Всички механизми ще бъдат използвани за максималното обезщетение на пострадалите земеделски производители, а финансовата помощ трябва да достигне до тях до края на годината".

Министър Бозуков обеща на земеделските производители обезщетения в най-голям размер за унищожената продукция. "Във възможно най-кратък срок направете заявленията си по общинските служби, за да бъдат направени по- бързо протоколите за щетите", каза той, цитиран от Радио Пловдив.  

Министърът каза, че за компенсиране на нанесените щети ще се използват средствата от Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия, по която има финансов ресурс в размер на 5 млн. лева. „При необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. Ще направим всичко възможно земеделските производители да бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други", каза Бозуков, цитиран от пресофиса на министерството. 

Служебният министър е на посещение в пострадалите от градушката в събота вечер пловдивски села. С него са областния управител на Пловдив Ангел Стоев, както и от регионалните директори на Областна дирекция „Земеделие“ Валентина Панчева, и на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Йосиф Ячев. 

Междувременно, въпреки че описа на щетите продължава, стана ясно, че загубите от стихията са за милиони левове. Според данните засега най-големият засегнат производител е Фабрицио Фрески, който отглежда ориз. Инвестицията му е за 10 млн. лв., а градушката е смляла всичко, информира bTV. 
В нивите край Ръжево Конаре и Белозем има близо 30 тона патладжани под вода.