Финализирани са нови проекти на екосхемите, както и условността, които скоро ще бъдат представени и обсъдени със заинтересованите страни, с които водим активна комуникация. 

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се повежда за два дни в Люксембург. Министрите обсъждат Стратегическите планове на страните членки. 

Проф. Бозуков повтори тезата си, която изтъкна през миналата седмица пред министрите на земеделието на страните от Вишеградската група, Хърватия, Румъния и Словения, а именно - че за намаляване на времевия натиск върху държавите членки, с оглед крайния срок за предаване на плановете, е изключително важно да бъде проявен гъвкав подход от страна на службите на ЕК. 

Министър Бозуков каза още, че би било полезно да има обмен на информация за напредъка от всички държави, както и регулярно публикуване и споделяне на информация относно Стратегическите им планове. 

„Важно е да бъде получавана своевременна обратна връзка от службите на Комисията, включително в рамките на неформалния, предварителен  диалог. Смятам, че е необходимо да се представи контролен лист, по който службите на ЕК ще оценяват плана“, уточни проф. Христо Бозуков.

Тематичната работна група, която обсъжда Стратегическия план на България има обявено заседание за 14 октомври. А ден по-рано - на 13 октомври, Агри.БГ ще излъчи уебинар на тема “Стратегическият план на България за новата ОСП”. Гост на уебинара ще е зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg