Предстои среща на ръководството на Българската аграрна камара (БАК) и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Това съобщи за Агри.БГ председателят на Камарата Костадин Костадинов.

Целта на срещата е да обсъдим с министър Тахов и неговия екип текущите проблеми по Кампания 2024, които срещат земеделските производители. Ще говорим, разбира се, и за политиките в земеделието. Ще обсъдим и законодателните инициативи, за които говорихме и на срещата със служебния премиер Димитър Главчев.

Ние поставяме от много време въпроса за необходимостта от Закон за браншовите организации в земеделието, така че тази тема е изключително важна за нас. Ще обсъдим и Закона за веригата на доставки в аграрния сектор и други законопроекти, които вярваме, че ще подобрят средата за работа на производителите”, отбеляза Костадинов

По думите му идеята на тези разговори е да се даде тласък на работата на екипите в министерството, за да може в седмиците до изборите да се изготвят окончателно законопроектите и да не се губи време. 

„Нека като започне работа новото Народно събрание да имаме готови за дебатиране и гласуване закони”, подчерта Костадин Костадинов.

Освен текущите проблеми по Кампания 2024 и законодателните инициативи на аграрното ведомство, ще се засегне и темата с решението на ЕК за намаляване на административната тежест върху земеделските производители във връзка с изпълнението на практическото приложение на стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС)