Министерството на земеделието ще започне информационна кампания за българските земеделски производители по изисквания на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това каза съветникът на министъра на земеделието и основател на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова за Дарик. 

Какво ни казахте: Разходите растат, а ставките не мърдат

По думите й екипи на ресорното министерство ще запознаят фермерите с всички акценти в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

"Има изисквания, които трябва да се спазват задължително от фермерите, има и доброволни практики. Важно е земеделските производители да са наясно с всички параметри на ОСП", коментира Боянова. 

Информационната кампания би трябвало да стартира през месец ноември. 

Иначе цялостното финализиране на Стратегическия план е почти готово. До края на месец октомври той трябва да бъде внесен в Брюксел, обясни още експертът.

“На финалната права сме наистина. Тук трябва да кажа, че фермерите трябва да са наясно, че ако досега ние имахме двата финансови инструмента и политиките по тях - директни плащания на площ и ПРСР, вече от 1 януари 2023 г. тези два инструмента започват да си говорят по различен начин, а не както досега всеки за себе си. 

Идеята е вече като комбинираме най-различни интервенции да могат да се постигат на първо място цели и също така да има конкретно измерими резултати от всяка една интервенция и те да бъдат постигнати. Ако те не бъдат постигнати (тъй като България сама си ги поставя - бел.ред) говори лошо за нашето програмиране и може да доведе до санкции след време, ако не ги изпълняваме”, заключи Светлана Боянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg