Законът трябва да се опита да намери симбиоза между собственици и ползватели, категорична е земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева, която взе участие на Деветия семинар на НАЗ в Пловдив днес. 

Собственици на земя: Първа остра критика към Закона за земята

„В проекта, който е качен за обсъждане до 5 декември, сме запазили процедурата по споразумяване. По отношение на собствениците сме разписали как става плащането на белите петна", обясни експертът.

 Вергиния Кръстева: „Опитваме се да гарантираме на собствениците на земеделска земя, че ще получат полагащото им се.“

Втора промяна, заложена в проектозакона, е продажбата на земя на европейски граждани. 

„Това са гражданите на ЕС, каквито сме и ние. Свързано е с една наказателна процедура. И в момента се случва такава продажба. Остава забраната за продажба на земеделска земя на чужденци, т.е. граждани извън ЕС. Тук също има промяна, която беше обявена и в предходния проект“, обясни Вергиния Кръстева.

Друго предложение на ресорното министерство засяга срока при отдаването на земеделски земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) под наем или аренда чрез провеждане на тръжна процедура.

„Изместили сме срока, с който се обявяват търговете на ДПФ. Министърът на земеделието ще издава заповед за откриване на търга за следващата стопанска година до 15 февруари на текущата календарна година, а не както досега до 31 март“, уточни земеделският зам.-министър.