Над 1000 заявления бяха подадени в първия ден от приема по мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР), съобщиха от Министерството на земеделието.

Фермери, имате ли проблем с кандидатстването по COVID 1?

Във всяка от областите Бургас, Хасково и Силистра са подадени по над 100 заявления, а в Пловдив близо 170. 

По информация на министерството през първия ден в областите Видин, Враца и Кюстендил няма земеделски производители, заявили помощ по мярката. Агри.БГ обаче получи сигнал от стопанин от Кюстендил, който твърди, че заедно с около 40 свои колеги са върнати от общинската служба по земеделие и заявленията им не са били приети.

От ДФ „Земеделие” (ДФЗ) отговориха за Агри.БГ, че е възможно някъде да е имало технически проблем, но достъпи и пароли имат абсолютно всички земеделски служби.

От ресорното министерство припомнят, че приемът по подмерките COVID 1 и COVID 2 е отворен от 19 август до 21 септември. След приема на заявления за подпомагане ДФЗ извършва административни проверки на представените документи от кандидатите и след това одобрената финансова помощ се изплаща.

Съгласно изготвения индикативния график до края на годината подмярка COVID 1 ще се изплаща в периода 28 септември – 2 октомври, а COVID 2 – в периода 10 – 20 ноември.