Предвиждаме представянето на целия финансов план за новия програмен период, разбит по интервенции с конкретните ставки, след като имаме пълната картина по двата стълба и знаем какво е националното съфинансиране. Това каза Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието, при представянето на проекта на Стратегически план.

Вижте заседанието, което се излъчваше от Фейсбук страницата на Министерството на земеделието ТУК 

Депутатите от Комисията по земеделие се запознаха с принципното разпределение на бюджетите, както са разписани в рамките на Регламента. В момента продължава работата по определяне на отделните бюджети по интервенции. 

По отношение на базовото плащане (досегашната СЕПП) е изчислена предварителна ставка от около 100 евро/ха. 

За преразпределителното плащане се предвиждат 10% от тавана за директни плащания, а остатъкът от налагането на таваните да бъде включен допълнително.

Малките и средни стопани ще получат реално над 10% преразпределително плащане за първите 30 ха на стопанствата си, ограничени до 600 ха.

За младите земеделски стопани е планирана максимално допустимата ставка, която е надбавка към ставката за базовото плащане в размер на 100 евро/ха с възможност за увеличаването й в рамките на бюджета в целия период на подпомагане. Интервенцията включва всичките площи на младите земеделски стопани.

По интервенцията за протеинови култури се запазват 2% от пакета за директни плащания, тоест ставката ще бъде такава, каквато е в момента.

По отношение на интервенциите, обвързани с производството, се запазва нивото на подпомагане, каквото е в момента.

От рамките на общия бюджет са заделени пари за новата интервенция за подпомагане на плодове и зеленчуци в планинските райони в стопанства до 1,5 ха. За тях се предвижда малко по-висока ставка от тази за плодове и зеленчуци в равнинни райони.

Относно съотношението на обвързаното подпомагане за животни и за плодове и зеленчуци земеделският министър Иван Иванов допълни: „То ще бъде, грубо казано, 60 на 40.“

Категорично ще бъде наложен таван от 100 хил. евро с приспадане само на разходите, в които влизат заплатите на работниците.

Тук за база се взема 2,5 пъти средната заплата в сектора, като към 2020 г. става дума за 2375 лв. По този въпрос България и Испания са се допитали до ЕК, от където са отговорили, че всяка държава членка може сама да определи какви разходи да включи. 
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg