В рамките на шест дни бяха проверени над 6500 животни в областите Бургас, Сливен, Хасково, Варна, Шумен и Търговище. На случаен принцип бяха избрани над 70 животновъдни обекта, отглеждащи овце и кози.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Резултатите от тях потвърдиха наличието на неидентифицирани животни в стопанствата и значителни несъответствия между броя на животните вписани в Информационната система на БАБХ – ВетИС и животните на място във фермите, съобщават от Министерството на земеделието.

Сред проверените стопанства има и такива, в които вече не се отглеждат животни, като тази информация все още не е отразена във ВетИС. 

Министерството: „Броят на техническите грешки относно разминаването в броя на животните е изключително нисък.“

Ето какви мерки ще предриеме ресорното министерство. В краткосрочен план БАБХ ще актуализира данните за активни животновъдни обекти в системата си чрез административни проверки. Информацията за животните ще се актуализира, а обектите без животни ще се „деактивират“ служебно. 

Предвижда се нов модул към ВетИС, който ще даде възможност на фермерите да подават уведомленията за животните си. По този начин ще се подобри комуникацията при актуализиране на данните в системата в рамките на законовоопределените срокове.

Създава се и система за незабавно и едновременно уведомяване на МЗХГ, БАБХ и ДФЗ за установени по време на проверките несъществуващи и неидентифицирани животни в обектите на фермерите. За тях ще бъдат налагани съответните санкции.

В дългосрочен план се предвижда ограничаване на възможностите фермерите да разполагат с по-голям от необходимия брой ушни марки за идентификация на новородените и премаркиране на животни в системата на БАБХ.

Министерството: Фермерите ще бъдат ограничени в броя на ушните марки, които могат да поръчат в рамките на една календарна година. 

Заради установените нарушения от Кампания 2021 се увеличава процентът на проверките на място за идентификация на животните и подадените уведомления от фермерите от страна на БАБХ и налагане на санкции за неизпълнението им.