Министерство на земеделието, храните и горите удължи срока за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания за Кампания 2019 до 23 май включително без санкция, съобщи пресслужбата на ведомството.
 
 
Периодът на подаване на заявления със санкция се удължава с 25 календарни дни, след датата, фиксирана за удължаване, допълниха от министерството. 
 
Това стана днес, след като в Официалния вестник на ЕС беше публикуван Регламент за изпълнение на Европейската комисия за дерогация. Във връзка с изпълнение на решението МЗХГ ще спази всички необходими процедури за промяната, допълниха оттам.
 
Кампанията за подаване на заявления изтичаше днес, 15 май, но преди два дни статистиката на министерството показа, че вероятно ще бъдат подадени още над 20 хил. заявления за директни плащания.
 
До 13 май бяха регистрирани 93 100 заявления за субсидии с обща очертана площ около 36 милиона декара. Данните от предишни години показват, че обикновено се подават около 110 хиляди заявления за директни плащания.
 
Поначало кампанията започва на 1 март, но тази година много дълго – чак до средата на април, в компютърната система ИСАК не бяха заредени слоевете, а системата не позволяваше проверка на очертаването и заявленията не можеше да бъдат приключвани.