Предложените от Европейската комисия (ЕК) мерки във връзка с новоприетата Временна рамка за държавна помощ и изменението на таваните за общата национална помощ са неприложими за страната ни, съобщава пресслужбата на Министерството на земеделието.

Мярка Covid-19: Какви разходи може да покрива?

Позицията на България е посочена в официално писмо, изпратено до ЕК. Тук се вземат предвид настъпилите обстоятелства и ефектът за икономиката ни, както и невъзможността да бъдат осигурени допълнителни национални средства.

На 19 март Комисията прие нова Временна рамка, която дава възможност на държавите членки да използват цялата гъвкавост, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат икономиката в този труден момент.

Рамката ще бъде в сила до края на декември 2020 г., като има опция тя да бъде удължена. Такава временна рамка беше приета и през 2008 г. заради световната финансова криза.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Важно условие е, че поради ограничения бюджет на ЕС основните действия ще дойдат от националните бюджети на държавите членки. 

Временната рамка съдържа редица предпазни мерки. Така например тя обвързва субсидираните заеми или гаранциите, предоставени на предприятията, с мащаба на стопанската им дейност, като взема под внимание техните разходи за заплати, оборот или нужди от ликвидност. 

Помощта следва да помогне предприятията, особено малките и средните, да преживеят икономическия спад и да се подготвят за устойчиво възстановяване, твърдят от Брюксел.

В отговор към ЕК България предлага да се даде възможност на държавите членки доброволно да прилагат хоризонтална извънредна мярка COVID-19. Тя ще бъде в подкрепа на уязвимите фермери и преработватели и ще включва недоговорираните средства по европейските програми.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Матюс: Предстоят ни 2 години, през които да мислим

Пчелар: След този ужас хората ще се връщат в селата

Кои проверки в стопанствата се променят?