Работи се по формиране на нов дизайн на интервенции за земеделските производители, обработват се всички предложения, направени от браншовите организации. Това стана ясно на последното заседание на Тематичната работна група по изработване на Стратегическия план за периода 2023-2027 г. 

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Следващите срещи ще бъдат проведени в кратки интервали помежду им, за да могат да се разгледат всички детайли. Тогава Министерството на земеделието ще предложи компенсаторните механизми и ставките по тях.

Момчил Неков: Министерство на земеделието е аргументирало увеличението на Ковид мерките и максималните прагове на помощта de minimis.

На заседанието на 17 януари бяха коментирани допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост, както и определянето на горна граница и прогресивно намаляване на плащанията. 

Най-новият, десети вариант за разпределение на СЕПП от 2023 г. предвижда таван за сумите над 100 000 евро с приспадане на разходи за заплати. Акумулираната сума е около 19 млн. евро годишно, която ще бъде пренасочена към инвестиционни мерки по Втори стълб.

Предстои даването на становища, които да се вземат предвид и да се намери компромисният вариант. Браншовите организации подчертаха, че е важно да се прецизират използваните статистически данни за работната заплата в сектора, както и за размера на използваната земеделска площ за земеделска дейност. 

На работното заседание бяха представени и предложенията за дефиниции на: „активен фермер“, „земеделска дейност“, „хектар, допустим за подпомагане“, „земеделска площ“, както и прилагането на критериите за социалната условност, които да бъдат инструмент за изсветляване на сектора и декларираните разходи за заетостта.