Работи се върху преструктурирането и изграждането на цялостна нова мярка – съвременен гаранционен фонд по отношение на малките и средните лозари, съобщиха от Министерството на земеделието. 

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

„Това дава друг тип възможности по отношение на подкрепата, включително застраховането на минималния доход и на практика друг тип сътрудничество в сектора“,  уточни земеделският заместник-министър Явор Гечев. 

По време на посещение на винарна в родопското село Устина стана ясно, че е изготвен изцяло нов Закон за кооперирането по френски модел. В него ще има отделна част с възможности за фермерско коопериране, включително и обща преработка и търговия с вина. 

Пред журналисти министър Христо Бозуков коментира, че държавата е намерила начин да осигури заплатите на служителите на „Напоителни системи“ ЕАД. Към момента са изплатени възнагражденията в клоновете на дружеството. 

„Единствено в Клон „Струма-Места“ заплатите са изплатени само на 60 %. В централното управление на дружеството не са изплатени заплатите,  там трябва да се осигурят 160 хил. лв. Това много лесно може да стане, ако от клона в Пловдив бъдат предоставени тези средства. Местният директор обаче отказва да преведе сумата“, каза още професорът.