Напоследък в министерството сякаш не могат да се обединят около едно становище и да го следват докрай. Ако през изминалата седмица зам.-министър Крум Неделков едва не се закле, че се търсят алтернативи за подпомагане на всички фермери през Ковид мерките, тази седмица зам.-министър Явор Гечев на среща с овощари заяви точно обратното.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

“Ние продължаваме да настояваме за подпомагане по Ковид мярката, тъй като таванът по de minimis е достигнат. Мнението на Явор Гечев обаче е, че никоя друга страна не е искала нотификация по Ковид мярката и такава нотификация въобще не е изпратена. Отделно обясни, че за националната Ковид мярка пък трябват бюджетни пари, а те нямали”, коментира пред Агри.БГ  Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз (ДОС).

По европейски регламент веднъж изчерпана, сумата за минималната помощ de minimis, не може да бъде надвишавана в рамките на годината или за 3-годишния период. Затова започнаха да се търсят алтернативи за подпомагане на производителите. Оказа, се че Ковид мярката е най-доброто решение.

“Тъй като винаги тези средства се дават наведнъж, понеже сумата не е голяма, затова регламентът ни ограничава да харчим повече в рамките на една и съща година. Националният таван по de minimis, който за страната е определен в размер на близо 124 млн.лв. за три данъчни години, е изчерпан. Предстои обаче нова нотификация, в който период евентуално очакваме и малко повече средства”, обясни преди дни Крум Неделков.

Той припомни, че минималната държавна помощ de minimis е обвързана с процент от брутния вътрешен продукт на страната ни и увери, че експертите в земеделското министерство вече са подготвили документите за новата нотификация - да ама не.

“По мое мнение не се прави нищо. Как може да се иска актуализация на бюджета, а за Министерство на земеделието да не се отпускат никакви пари. Проектозаконът дори вече се разглежда и мина на първо четене. Според мен или министерството не са искали въобще пари, което е безумие, или някой спи”, каза още Търпанова.