Резултатите до момента показват, че прибраната пшеница ще бъде над 6 млн. тона и ще се доближи до нивата от миналата година, заяви министърът на земеделието в оставка Иван Иванов по време на закриването на тазгодишната жътвена кампания в ямболското село Козарево.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По думите му жътвата на пшеницата в страната протича интензивно и над половината от засетите 12 млн. дка са прибрани. На национално ниво жътвата на ечемика почти приключи с произведени около 630 000 тона.

Данните конкретно за област Ямбол показват, че от 746 000 дка с пшеница са ожънати над 470 000 дка и са прибрани 240 000 тона при среден добив от 503 кг/дка. Ечемикът е на 100% прибран в областта, като са ожънати 63 000 дка при среден добив от 520 кг/дка. 

Министърът: Делът на обработваемата земя се увеличава, като нарастването се дължи основно на увеличените площи със зърнени и маслодайни култури.

След закриване на тазгодишната жътвена кампания в Ямболска област ресорният министър посети земеделска база в село Кукорево, която е регионален дилър за Югоизточна България на трактори, зърнокомбайни и друга земеделска техника. Там се проведе и среща със земеделски производители от община Тунджа и региона.

На срещата бяха обсъдени темите за контрола на украинското зърно, завишените цени на торове, данъчната политика. Земеделските производители отправиха въпроси за стимулите за млади фермери в Стратегическия план.