В края на годината, след като бъдат направени заложените административни проверки, ще бъде разпределен допълнителен финансов ресурс по държавната помощ във връзка с войната в Украйна. Това заявяват от аграрното министерство в отговор на депутатски въпрос.

От 2023 г. ще удържат 1,5% от заявленията за подпомагане на фермерите. Вижте защо

Питането е свързано с изключването на пчеларите от последния прием за преодоляване на последствията от войната, с бюджет представляващ 5% от ПРСР 2014-2020. От Министерството на земеделието (МЗм) признават, че при определяне на степента на увеличените разходи и въздействието върху себестойността на производството, като един от най-силно засегнатите сектори се е откроил именно „Пчеларство”.

„В тази връзка по схемата за държавна помощ беше определена ставка на пчелно семейство в размер на 20 лв.”, припомнят от ведомството и подчертават, че допълнително разпределяне на средствата по предходната извънредна помощ, което ще бъде направено след края на проверките, ще има и за пчеларите.

Относно приема за подпомагане с бюджета от ПРСР, който приключи на 5 декември, от МЗм отговарят:

„Фокусът на подкрепата, финансирана от ЕЗФРСР, е насочена към земеделските стопанства, отглеждащи плодове, зеленчуци, винени лозя, слънчоглед, маслодайна роза, култивирани гъби, млечни и месодайни крави, телета за угояване, биволи, овце-майки и кози-майки. Голяма част от посочените стопанства не са получили подпомагане по другите инструменти за финансиране…Например отглеждането на култивирани гъби или телета за угояване.”

МЗм: За сектор „Пчеларство” се обмисля възможността да бъдат включени за подпомагане при втори прием по подмярка 22.1, след преценка на изискванията на Регламент (ЕС) 2022/1033 на Европейския парламент.

От казаното се подразбира, че прием за пчеларите евентуално би бил възможен през първите месеци на 2023 г., тъй като по регламент заявленията по това подпомагане могат да бъдат приемани и одобрявани до 31 март 2023 г., а плащанията  - до 15 октомври 2023 г.