Дългоочакваното преминаване към новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз е почти на финала си. 

Гласувайте: Наистина ли парите за земеделие в новия програмен период ще са повече?

С няколкогодишни “родилни мъки” и българското земеделско министерство успя да съшие Стратегическия си план и в петък - 25 февруари, след два месеца закъснение, той беше предаден на Брюксел да си го четат. 

За разлика от участниците в Тематичната работна група - хората участвали в консултациите за изработването му и българското общество. 

Проектът на Стратегическия план не е публикуван към момента (26 февруари, събота), а и не е показан на обществото в целия си, завършен вид. 

“Документът, внесен в ЕК в цялостен вид, не ни беше представен като участници на Тематичната работна група по изготвянето му!
Това показва отношението на настоящото политическо ръководство към нас (косвено и към хората в земеделието и живеещите в селските райони) и към работата, усилията и времето, което отделихме в последните две години - 20 заседания!”, написа на страницата си във Фейсбук председателят на Института за агростратегии и иновации и член на ТРГ - Светлана Боянова. 

Председателят на Националната асоциацията на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов обяви пред Агри.БГ, че браншът очаква да види какво е записано в плана. 

Едва ли военният конфликт между Русия и Украйна е разсеял аграрната администрация и поради тази причина планът не е представен или публикуван. 

Споменаването на “безсънните нощи, наваксването на несвършеното преди, хилядите изчисления на стотици параметри, постоянния натиск в полза на нездрави интереси...”, както написа в социалните мрежи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, не носят утеха на хилядите земеделски  производители, които все още не са наясно какво точно е записано в Стратегическия план и как техният бизнес ще се развива след има-няма половин година.

Защото става въпрос за прехраната на хиляди хора и изхранването на милиони.  

Последните дни ни доказаха отново, че животът е в постоянно движение, случват се добри, лоши и ужасни неща и визионерството, планирането с няколко години напред и амбициите, залагани за дори седмица напред стават безполезни само за часове. 

 

В този ред на мисли:

- дали записаното в българския Стратегически план е устойчиво, приложимо и далновидно?  
- дава ли необходимата и така желана реформа в положителна посока за фермерите?
- ориентиран ли е в посока на опазването на природата без да се ощетяват земеделските производители?
- предвиден ли е така че да защитава интересите на всички сектори в България? 
- заложени ли са в него изпълними цели, за които Европа съвсем скоро ще иска доказателство за постигнати резултати?

Дали е така, предстои да видим - защото още не сме видели как изглежда цялостният проект на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 - 2027 г.

Иначе, според съобщението на агроведомството “с него ръководството на Министерството на земеделието цели изпълнение на няколко основни приоритета – стимулиране на потреблението на български качествени и конкурентоспособни продукти на достъпни цени, насърчаване на българските земеделски производители, така че те да бъдат конкурентоспособни на европейските пазари и насочване на средства към развитието на селските райони”.

И още нещо: “Проектът на Стратегическия план за първи път поставя страната ни като равноправен европейски партньор в Общата селскостопанска политика”, се хвалят от министерството. 

Чудесно, нека го видим, за да разберем така ли е.