Животновъдите все още чакат Министерството на земеделието да им представи система, която да ги обезпечи за високите цени на фуражите. След две срещи с финансовия министър, включително и със земеделския, в които се говореше за отпускане на държавна помощ от 100-110 млн. лв., няма развитие по проблема.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Този въпрос бе повдигнат и в ефира на bTV, но Иван Иванов не даде конкретен отговор. Вместо това той припомни, че преди три седмици ЕК предостави временна рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна. В момента се правят разчети какви средства са необходими на земеделските стопани като цяло.

„Надявам се да минем над тези 100 млн. лв., за да дадем повече на земеделските производители. Срокът за нотификация тече в момента, а изплащането на средствата е до края на септември 2022 г.“, обясни Иванов.

На България са отпуснати 10,6 млн. евро от кризисния бюджет на ЕК, към които се очаква Министерството на финансите да добави още 200% национални средства. Те трябва да бъдат нотифицирани до края на месец юни. 

„Ще направим разчети тази помощ да стане общо 31,2 млн. евро за целия сектор“, уточни земеделският министър.

Освен това 14 страни членки с нарочна декларация са поискали да бъдат отпуснати до 5% от бюджета по ПРСР за директно подпомагане на фермерите. По изчисления на ресорното министерство това са около 44 млн. евро, като от тях ще се дават и за свиневъди и птицевъди.

„За да се отпуснат тези средства от държавния бюджет обаче, трябва да мине актуализацията на бюджета, предвидена за месец юни“, за пореден път подчерта Иванов.