Пчеларският сектор е включен в обхвата на Kовид мярката, потвърдиха от Министерството на земеделието на запитване на Агри.БГ.

Извънредни помощи - кога какво да очакват фермерите

На въпроса ни дали има яснота относно предвидения бюджет и кои пчелари ще са допустими за подпомагане, от земеделското министерство обясняват:

„Обхватът на бенефициерите ще бъде определен след получаване на положително решение от ЕК за прилагане на мярката, както и единичната ставка за подкрепа за едно пчелно семейство. Подпомагането е насочено към регистрирани земеделски стопани.“

Това, което до момента е ясно относно Ковид помощта е, че общо за сектор „Животновъдство“ са предвидени 79 млн. лв. Средствата трябва да бъдат изплатени до 30 юни.

За сравнение по предходния прием за извънредна помощ през ноември 2021 г. за пчеларите беше предвиден бюджет от 5 млн. лв., като ставката за едно пчелно семейство бе увеличена от 7 лв. на 8 лв.
 
Тогава право на подпомагане имаха земеделски стопани, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Подпомагането бе за броя пчелни семейства, констатирани през есенния профилактичен преглед през 2021 г.