Буквално минути след като стана ясно, че фермери се стягат за протест пред Народното събрание, от аграрното министерство съобщиха, че е насрочен Консултативен съвет по животновъдство за същия ден - 2 септември, научи Агри.БГ.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) обяви, че протестът заради липсата на предвидени средства за актуализиране на аграрния бюджет е обявен за времето от 8 до 19 ч., а светкавично насрочения Консултативен съвет е за 14.00 ч.

Попитахме представители на животновъдния бранш за темите на съвета, на който ще ги очакват в министерството, но към момента и те не са наясно.

Не знаем за бранша, но на нас ни изглежда, че в министерството имат за цел да намерят начин да успокоят и да приберат от улицата лидерите на организациите, които неодобряват липсата на застъпване за сектора от страна на министъра по време на гласуването на проектозакона за актуализация на бюджета в Министерския съвет. 

Случайно или не, съвпадението на деня определено изглежда търсено и дори за невъоръжено око ситуацията е комична, че и тъжна. Паническо ли е решението за насрочване на Консултативен съвет именно в деня на обявения протест или отдавна е имало план той да се състои точно тогава? Ако е първото - не е добре, а ако е второто - защо се обявява точно сега?

В края на работния ден пък членовете на Консултативния съвет получиха известие, че той се отлага за втората седмица на септември поради възникнали неотложни ангажименти на министър Бозуков. По информация на Агри.БГ Съветът по животновъдство ще бъде свикан веднага след провеждането на неформалното заседание на министрите на ЕС.