Актуална информация за селскостопанските политики ще могат да получат фермерите по време на Националния събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Арбанаси. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

По време на събитието свой информационен щанд ще има Министерството на земеделието. Ще присъстват експерти от Дирекции "Животновъдство", "Директни плащания" и "Развитие на селски райони", които ще отговарят на  въпроси, свързани с прилагането на интервенциите в Стратегическия план.

Единайстото издание на Събора на овцевъдите ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. 

През трите дни ще има бъдат показани близо 1000 чистопородни овце, кози, коне, кучета, магарета и ще има изложения на селскостопанско оборудване, техника за животновъдството, фуражи, специализирана литература и медикаменти, фермерски състезания био пазар и други.

Събитието ще е под мотото „Да! На Българските храни“  и в рамките му ще се проведе най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

За първи път посетителите ще могат да видят изложбата „Овцевъдството в живота“, която проследява материалните и нематериалните традиции на пастирите (овчарите) и присъствието на това наследство в народната култура,  ежедневието, изкуство и съвременно творчество у нас.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.