Определеният бюджет по държавната „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“ в размер на 3 млн. лв. има индикативен характер, съобщиха от Министерството на земеделието.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Този бюджет отразява направените изчисления и планиране от страна на администрацията за потенциалните загуби на пострадалите от сушата през 2020 г. пчелари. 

„В хода на обработка на заявленията голяма част от потенциалните бенефициери не представиха изискуемите документи, даващи гаранция, че загубата на пчелни семейства е в резултат на събитието „тежка суша“. Това е причината, поради която пчелари останаха извън обхвата на помощта“, обясняват от ведомството.

МЗХГ: В случай на неусвоен остатък по дадена държавна помощ, средствата се насочват с решения на УС на ДФЗ, съобразно нуждите на сектор „Земеделие“.

При определяне на обезщетението са взети средните пазарни цени на отводки по данни от Системата за агропазарна информация (САПИ ЕООД) за първото полугодие на 2021 г., които са в размер на 119,50 лв., допълват от ресорното министерство.

По-рано днес читатели на Агри.БГ също попитаха къде ще отиде разликата до 3 милиона:

„До момента стопаните са подали документи за компенсиране на близо 12 000 пчелни семейства. Просто хората не знаеха и нямат нужните документи! И при този брой семейства сумата, която се получава, са 720 000 лв. Къде ще отиде разликата до 3 милиона!? При положение че цената на едно пчелно семейство е 200-250 лв., да компенсираш хората с 60 лв. е смешно!“, смята пчелар.