Във връзка с достигането на националния таван по de minimis у нас предлагаме да се повишат индивидуалните и национални тавани. Това се посочва в одобрената от Министерския съвет позиция на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 13 юни в Люксембург.

От първо лице: Какво обсъдиха родни фермерски организации с еврокомисаря по земеделие?

От Министерството на земеделието ще настояват още да бъде удължен до 31 декември 2022 г. срокът на прилагане на увеличения заради Ковид-19 интензитет на подпомагане по мерки „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и „Инвестиции в предприятия“ от Националните програми за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Очаква се Европейската комисия и делегациите на държавите членки да обсъдят състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. Продължава да е тревожно покачването на разходите за фуражи, торове и електрическа енергия, което се отразява и върху пазарните цени на основните хранителни продукти. 

ЕК ще представи и информация относно Доклада за прилагането на здравните и екологичните стандарти на ЕС спрямо вносните продукти. България счита, че следва да се намери баланс между конкурентоспособността на земеделските производители и високите производствени стандарти на ЕС, за да се гарантира продоволствената сигурност.