Днес чиновниците в ДФЗ са го ударили на почивка, видя репортер на Фермер.БГ. Кафенето на последния етаж е препълнено с пушачи, а в стола чиновниците стоят по-дълго от обикновено, след новината, че цялото ръководство е изметено от министър Мирослав Найденов. На обед новите лица пристигнаха за да може директорите на дирекции да се запознаят с тях. Коментарите около новината изместиха по-важни събития, като по-бързо разглеждане на проектите. Някои от служителите са се заключили по стаите, обсъждат клюките и звънят на свои колеги от МЗХ за подробности и обратно, а коридорите са потънали в тишина.

Както Фермер.БГ съобщи преди няколко седмици, че се задава буря в разплащателния орган, днес беше освободено цялото ръководство на ДФЗ с цел да се покаже желание за промяна. Тълкуванията около хода на министър  МирославНайденов са разнообразни и бяха определени от успех до популизъм. Какви са изводите - най-неудобният :

Светослав Симеонов беше пратен надалеч като агро-аташе в Брюксел с мотива, че го повишават. По всичко личи, че министърът и досегашният шеф на ДФЗ са в конфликт, но всячески се правят, че нищо не се е случило в техните отношения. Още с назначаването на Симеонов Фермер.БГ писа, че той ще бъде за кратко шеф на ДФЗ, още повече, че се мълчеше първоначално за избора му, а после конкурса за длъжността мина тихомълком, след като вече беше седнал на шефския стол.

Междувременно от РЗС разпространиха още документи - показания на Светослав Симеонов и на Калина Илиева пред прокуратурата. В изпратения документ е заличено едно име. Репортерска проверка установи, че това е направено с цел да не се разбере името на човека, който бил защитен свидетел по досъдебното производство за търговия с влияние срещу неизвестен извършител. Заличеното име е на лицето Георги Николов - земеделски производител, научи Фермер.БГ.


Новите назначения:

Румен Порожанов - новият изпълнителен директор на ДФЗ. Постът му е предлаган още при уволнението на Калина Илиева, но тогава е отказал. Днес беше назначен без конкурс, а министър Мирослав Найденов обясни, че на такъв голям специалист не му е нужен конкурс. Действително Порожанов е с блесяща кариера и ръководител с размах, доколкото споделя Симеон Дянков в неофициални разговори пред журналисти. Роден на 17 август 1964. През 1990 г. завършва висше образование в УНСС, специалност „Икономика и управление на селското стопанство". Притежава допълнителна квалификация „Икономика и управление на отбранителния процес", придобита също в УНСС. През 1992 г. започва работа в Министерството на финансите като „главен специалист". През периода 1995 - 1996 г. е бил съветник в Министерски съвет. От 1996 г. продължава своето професионално развитие в Министерството на финансите като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция „Финанси на реалния сектор”. От август 2009 г. заема позицията началник на кабинета на министъра в Министерство на финансите. Земеделските производители виждат силен човек в негово лице и се надяват да не се компрометира, както всички останали негови предшественици.


Свилен Костов от днес е заместник-изпълнителен директор отново с ресор директни плащания и сменя също един добре подготвен специалист - Мюхеттин Караоглан. Името на Костов нашумява няколко пъти през последните години във връзка с различни скандали около фонда, но мнението за него сред колегите му е много добро. Това е и причината Костов да бъде на ръководен пост в новия екип, тъй като той е бил препоръчан лично на Порожанов. Порожанов пък има доверено лице в ДФЗ, на което изцяло се е доверил за избор на заместническия екип. Свилен Костов, за който до преди няколко седмици се говорише, че си тръгва от фонда заради проблемите с директните плащания е роден на 11 декември 1978 г. През 2004 г. завършва бакалавър по специалност „Горско стопанство” в Лесотехически университет в София, а по – късно придобива и магистърска степен по специалност „Стопанисване на горите” също в ЛТУ. Притежава допълнителна класификация като специалист по „Управление на земи и имоти”, придобита в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Владее английски език, съобщават от ДФЗ.През юли 2004 г. е назначен като експерт Европейско финансиране към предприсъединителната програма САПАРД в ДФ „Земеделие” – Агенция САПАРД. През периода 2006 - 2009 професионалното му развитие продължава като  главен експерт към Директни плащания на площ в ДФЗ. От май 2009 г. заема длъжността началник на същия отдел.

Друг от новите заместници също е известна личност - Свилен Колев, добре познат в държавния чиновнически апарат като амбициозен кадър. Освен това обикновено прави впечатление с добре подготвените си изказвания по различни теми с изявен афинитет към земеделието. Той е с ресор Програма за развитие на селските райони, което прави столът му много горещ, а в същия момент и проветрив, тъй като тепърва се очаква да загубим стотици милиони лева по програмата заради грешки на администрацията. Нещо повече на дневен ред е тежката задача да бъдат одобрени значителен брой проекти по 121 мярка за модернизиране на фермите до края на тази година. Куп други скандални случаи се задават около ПРСР, което прави шефското кресло наистина неприветливо. Преди време Колев се състезава и за шеф на Агенция САПАРД, което му коства съветническото място до тогавашния министър по  еврофондовете Меглена Плугчиева, която го освободи, защото той не беше казал, че ще участва в обявения конкурс, което беше счетено за неморално. Потърсена за коментар, народният представител остана доволна от новината за промените в ДФЗ. Меглена Плугчиева даде много добри препоръки освен за Свилен Колев, който нарече много кадърен, но и за Румен Порожанов, който похвали за работата му досега. Свилен Колев е роден на 26 април 1974 г. Завършва висшето си образование в УНСС, специалност „Управление на аграрната икономика. Владее английски и руски език. Участва в създаването на Агенция САПАРД, където започва работа от април 2000 г. като експерт в отдел „Европейски схеми”. По-късно, от ноември 2004 става „главен експерт” в същия отдел. От ноември 2006 г., участва в изграждането на Разплащателната агенция, като в последствие поема ръководството на сектор „Мляко”.След това за година и половина е началник на отдел „Селскостопански пазарни механизми”.


Последното назначение е на човек, неизвестен в земеделските среди и се смята, че е доверено лице на Порожанов, който си го води от финансовото министерство. Иван Капитанов е роден на 29 юли 1977 г. Новият зам. изпълнителен директор на ДФЗ е с ресор „Държавни помощи, пазарни селскостопански механизми, програма САПАРД и програма Рибарство и аквакултури”. До момента е заемал длъжността държавен експерт в дирекция "Финанси на реалния сектор" към Министерство на финансите, където работи от 2002 г. Придобива висшето си образование в УНСС с магистърска степен по специалност „Икономика на индустрията” през 2005 г. Владее английски език.

На отстранените зам.-шефове ще бъде предложена работа в земеделското министерство на експерти позиции, тъй като не бивало с лека ръка правителството да се отказва от техния опит, съобщи Мирослав Найденов. Драгомир Господинов, който е с ветеринарно образование, вероятно ще отиде в Българската агенция по храните. Засега отстранени в МЗХ няма.

На днешната пресконференция Найденов каза, че не е измел ръководството заради компроматите на СДС и други партии, а призна че има много тежки проблеми пред ПРСР, като прехвърли вината за това на Калина Илиева, за което може би е прав, но не успя да обясни защо продължава да има забавяне на проектите дори и след махането на забременялата и родила тайно шефка. Факт е, че в момента работата в ДФЗ никак не върви, вместо да се разглеждат по 100 проекта на месец и да има плащания по ключови мерки не става ясно с какво толкова се занимават чиновниците. Според запознати в момента МЗХ крие документи от премиера Бойко Борисов за да не се разбере, колко лошо е изпълнението на ПРСР.

„Надявам се г-н Порожанов да реши проблема с психозата във фонда – от подслушване, следене, от компромати, от доноси”, отбеляза министърът на днешната пресконференция запитан за шпиономанията в държавната институция.

Основната причина за рокадите от днешния ден е да бъде туширано фермерското недоволство, което вече ескалира, първо заради данъците, после заради липсата на политика, заради застъпени площи в следствие на грешки на чиновническата система, за неполучени субсидии и за неправомерно налагани санкции. Земеделските производители се надяват, че уволнения ще последват и в МЗХ, а в края на април ще падне и главата на самия министър Найденов, заради несправяне с работата. Проблемите се трупат, субсидии още няма за хората с фермери с платени данъци по кампания 2010, говори се, че ЕК е започнала да обръща много сериозно внимание на проблемите и дори подготвя критичен докумнт, с който ще разкритикува грешаната данъчна политика за земеделските производители в България.

 

© 2011 fermer.bg  Всички права запазени