Тематична работна група към земеделското министерство подготвя нови приеми на проекти по мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Европа прави одит на биопроизводството ни от 19 ноември

Министър Десислава Танева съобщи това пред пред парламентарната Комисия по земеделие и храни. 

Тя припомни, че на сектора му предстои одит от Европейската комисия (ЕК) на тема биологично производство. Проверката ще стартира на 19 ноември и ще приключи на 27 ноември. 

Десислава Танева: „Резултатът от този одит на практика предопределят как ще подкрепяме биологичното производство през следващата година. На Комитета по наблюдение ние в шестата нотификация предлагаме прехвърляне на 14 млн. евро в мярка 11. Включително и отваряне на нови приеми.“ 

Условията за тези нови приеми ще бъдат определени в тематичната работна група заедно с бранша. Но всичко това ще стане възможно, ако одитът, който предстои този месец, приключи успешно. Ще бъдат проверени от ЕК и две контролиращи лица и оператори по техен избор. 

Оценката на Десислава Танева е, че министерството е на финала на изпълнение на почти всички препоръки и на екшън плана за сектора на биологичното производство, който се изпълнява от юли тази година. Тя изрази надежда, че одитът ще мине успешно. 

„Разбира се, предстои огромната работа да спечелиш доверието на потребителя. Не смятам, че ние трябва от установени няколко случая в култури, които са рискови да правим изводи за твърде разнообразното производство в биологичното направление“, допълни министърът.

Екшън планът е свързан с изпълнението на препоръката на различни органи – национални и европейски, за биологичното производство в България. Той съдържа различни мерки. Една от тях е засилен контрол на надзорните лица и на операторите. Проверките са на финала си. 

„Факт е, че при различни оператори бяха открити недопустими като съдържание и като вид за биологичен начин на производство остатъци от различни биологични препарати“, отбеляза Десислава Танева.

Тя увери депутатите, че всички резултати от проверките, приключени по процедура, вече са предоставени на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за спиране на подпомагането и за отнемане на съответните сертификати. Няколко случая все още очакват изясняване. 

Ние ще изнесем публична информация за броя на операторите, за извършените проверки. В колко от тях са установени нарушения. Изборът на тези оператори беше направен от така наречените най-рискови. Като риск култура – рапица, и като обем – най-големите. Извадката беше твърде голяма. Затова бяхме упреквани от някои от надзорните лица“, обясни министърът.

За фермерите, които изпълняват проекти по мярка 10 „Агроекология и климат", има добра новина. За всички направления, с изключение на едно, е осигурен ресурс за компенсаторното плащане за шестата година, съобщи Десислава Танева.