Създаването на единна браншова организация ще защити националния интерес на българското пчеларство. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Национална конференция на тема „Пчеларския сектор в България: Състояние и перспективи за развитие”, организирана от Министерството на земеделието и храните и евродепутата Мария Габриел, по инициатива на Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България .

 

Танева отправи апел към земеделците да се обединяват. По този начин ще могат да защитават интересите си и ще бъдат убедени, че представляващата ги организация защитава принципно бранша, а не определен регион или група пчелари. „Нужно ви е обединение, което ще осигури по-голямо пазарно присъствие. Вашето влияние като единна браншова организация, като партньор на изпълнителната и на законодателната власт би било много по-голямо, от колкото при сегашната разпокъсаност”, добави тя. Министър Танева увери пчеларите, че заедно с екипа си полага усилия МЗХ да бъде максимално отворено към проблемите на бранша, и винаги готово за диалог за намиране на най-добрите решения.

 



Десислава Танева подчерта, че през последните четири години има ясен устойчив растеж на производството и продажбите на пчелен мед в България. „Пчеларството е един от бутиковите сектори в земеделието, които показват тенденция за растеж и повишаващ се интерес от както от страна на производителите, така и на потребителите. В биологичното производство пчеларството е секторът, който има най-голяма относителна тежест. 20 % от продукцията е под контрол за биологично производство. Това повишава възможностите за доход предвид европейското и световно търсене на биологична продукция”, каза още министърът. По думите й, около 6 800 земеделски производители се занимават с пчеларство, а броят на пчелните семейства, отглеждани от един земеделски производител в едно стопанство, се е увеличил близо два пъти от 2007 година досега. „Това е една тенденция, провокирана от интереса към производството на пчелен мед, подкрепен и от различните мерки по Националната програма, както и по Програмата за развитие на селските райони ”, посочи Танева.

 



Министър Танева припомни, че се подготвя първа нотификация на ПРСР 2014-2020 г., в която в частта агроекология ще бъде предложена мярка за земеделски производители, които произвеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелни семейства. „След вашето предложение намерихме инструмент, чрез който за първи път българските производители ще бъдат подпомогнати в обхвата на компенсаторните мерки по ПРСР", заяви още тя.


От своя страна пчеларите благодариха на министър Танева за добрия диалог и за новите възможности за получаване на финансови средства по ПРСР. По време на конференцията евродепутатът Мария Габриел подчерта, че благодарение на българските пчелари, страната ни е разпознаваема като пчеларска. По думите й, секторът може да се развива устойчиво чрез обучение на младите пчелари от по-опитните в сектора. В Несебър, министър Танева заедно с кмета на общината Николай Димитров и евродепутата Мария Габриел откриха XIV-ия Международен фестивал на меда.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!