Тази година очакваме добра реколта от 4.3 – 4.5 милиона тона пшеница. Това е по информация на областните дирекции „Земеделие” в страната към средата на юни. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, при участието и в ритуално зажънване в село Странско, Община Димитровград. По думите на Танева се очаква среден добив от около 415 килограма пшеница на декар. Тя каза, че се надява земеделските производители да отчетат една добра година, въпреки лошото време, към момента под 1% са площите, които са пропаднали в резултат на валежите.

 

Сектор „Зърнопроизводство“ е този, който след присъединяването на България към Европейския съюз се разви много добре и стана конкурентен на другите страни, коментира министър Танева. Тя допълни, че интересът към земеделския сектор се увеличава всяка година и делът на необработваемите площи намаля значително.

 

Десислава Танева подчерта, че усилията на държавата в сегашния програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година ще бъдат насочени към възстановяване и на другите производства, за да може земеделието в страната да стане по-балансирано. „На трапезата ни трябва да има традиционни наши продукти от родни производители, които са наша запазена марка“, каза още министърът.

 

„Доказателство за интереса към инвестиции в земеделието е и приключилият през този месец прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства““, заяви земеделският министър. Тя посочи, че за този първи прием има над 4 пъти повече заявления за подпомагане, отколкото е предвиденият бюджет. „Това говори добре. Инвестиционните проекти, които бяха подадени за одобрение, предвиждат инвестиции в сектора за над 2 млрд. лева”, допълни Десислава Танева.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!